Kuipers, Jan J.B.-Karel de Grote, stamvader van Europa (nieuw)

Artikelnummer: 9789462491427
Vorige Artikel 17 van 41 Volgende
€ 29,95 (inclusief 9% btw)

Karel de Grote-Stamvader van Europa van Jan J.B. Kuipers is werkelijk een schitterend boek over deze Frankische Keizer.
Karel de Grote
 (742-814) bracht het van Frankisch koning tot ‘keizer der Romeinen’, heerser over een groot deel van Europa. Zijn erenaam ‘vader van Europa’ verbergt de ook schaduwzijden. Karel, doorgaans een joviaal man, kende weinig scrupules bij het uitbreiden van zijn rijk, waarvan het christendom de grote bindende factor was. Bekend voorbeeld van zijn meedogenloosheid is de deportatie en terechtstelling van duizenden Saksen. Niettemin was Karel de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. Zijn regering kende weinig vrede; Karel bevocht in ongeveer vijftig oorlogen Longobarden, de ‘Moren’ in Spanje, Saksen, Avaren, West-Slavische volken en Denen. Hoogtepunt van zijn regime was zijn keizerskroning in Rome (800). 
Zoals de Duitsers en Fransen de figuur van Karel de Grote in hun eigen historische pantheon hebben bijgezet, moest de grote Frank uiteraard ook opduiken als ‘venster’ in de historische Canon van Nederland. Maar de Frankische band met de Nederlanden gaat verder terug. Historicus Pieter Geyl meende zelfs dat de vestiging van de Franken in het gebied van Vlaanderen tot Gelre de basis vormde voor de gezamenlijke, Nederlandse geschiedenis van Noord en Zuid. 
Hoewel Karel voortleefde in ontelbare geschriften, overleveringen, een eigen literair genre (de Karelepiek) en hij het zelfs tot heilige bracht, is zijn persoonlijkheid moeilijk te omlijnen. Die werd snel overwoekerd door de visies van zijn beschouwers: een overvloedige traditie die voortleeft tot vandaag. Karel de Grote, stamvader van Europa besteedt aan deze traditie de nodige aandacht.
Het boek volgt Karels bewogen leven, maar ook zijn grote voorvaderen, de woelige Merovingische periode waaruit zij voortkwamen, het snelle uiteenvallen van zijn rijk. Natuurlijk komen ook de ‘hofacademie’ onder leiding van Alcuinus aan bod, de paltsen (zoals Aken en Nijmegen), de bestuursinrichting, de befaamde ‘Karolingische renaissance’, Karels vrouwen en kinderen. Zelfs zijn fysiologie: de man die uitstak boven iedereen, deed dat ook in lichaamslengte.

Jan J.B. Kuipers (1953) publiceerde tientallen boeken, zowel non-fictie als fictie, veelal over historische onderwerpen. Hij won verschillende prijzen en was stadsdichter van Middelburg. Bij Walburg Pers verschenen van zijn hand onder meer De Beeldenstorm, Der Kaiser!, De VOC, Vrijheid, gelijkheid, broederschap en Nederland in de middeleeuwen.

Zie ook de recensie van dit boek in het Reformatorisch Dagblad.

Specificatie Omschrijving
Schrijver Jan J.B. Kuipers
Titel Karel de Grote-Stamvader van Europa
Uitgever WalburgPers
Plaats van uitgave Zutphen
Jaar van uitgave 2016
Aantal pagina's 176 blz.
Bijzonderheden Gebonden, boek is nieuw. Formaat 23,8 cm x 28,6 cm
ISBN of EAN 9789462491427
© 2010 - 2021 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel