Roth, Alfred-Jagende naar het wit

Vorige Artikel 207 van 335 Volgende
€ 5,00 (inclusief 9% btw)
Voorraad 1 stuk

Jagende naar het wit is een indrukwekkende roman van Alfred Roth, naar het Hoogduitsch, uitgegeven bij La Rivière & Voorhoeve te Zwolle. 
Wij zijn met een boot op het Züricher meer. Met andere toeristen worden ook twee studenten, Ernst Ranberg en zijn vriend Walter Achilles, aan land gezet. Die twee slaan dan een bergpad in en bereiken, na ongeveer een half uur geloopen te hebben, de koele schaduw van een boschrand. Met welgevallen strekken ze zich dan uit op het zachte mos en genieten van het uitzicht op het meer aan hun voeten, dat in zijn achende omlijsting als een zilveren spiegel voor hen lag, alles verlevendigd door enkele witte zeilen.
De twee vrienden gaan dan samen lezen: "Brand, dramatisch gedicht van Hendrik Ibsen.”
Dan vernemen we, dat ze "van harte deelden de minachting van den dichter voor het zwakkelijk geslacht van schijnheiligen en mannen, die alles aan God overlaten, en intusschen troost vinden in stichtelijke liederen en weekelijke predicatiën."
Als een storm opsteekt zegt Ernst: »Deze storm zal ons leeren, de levensstormen niet te ontwijken, en hij herhaalt de woorden van Brand: "Mensch, houd tot het uiterste vol! Ook in 't harde: "Het moet" ligt overwinning.”
De schrijver vertelt u dan verder hoe het met de twee vrienden afloopt. Ernst, die het tot zendeling in China brengt, is Christen geworden, maar Walter, — "zijn lied van de schoonheid en verhevenheid des menschen is uitgezongen."
Van een brief, dien hij aan Ernst schreef, zegt deze: "Er klinkt een toon van bitter wee uit zijn schrijven, die alleen kan komen uit een verslagen, doodelijk gewond hart." Hij Walter zelf had in dien brief geschreven: »Roem en eer hebben mijn leven rijk gemaakt aan glans en ik begrijp niet, hoe mijn hart nu zoo droevig kan zijn. Er is voor mij geen verlossing. Voor de leege hoofden van mijn omgeving lijk ik trotsch. Ze mogen niets merken. "Een gesloten kunstenaarsnatuur." zeggen ze. Dikwijls denk ik nu, dat het misschien beter was geweest, als ik indertijd jou weg had ingeslagen, 't Kan zijn! Maar nu is er niets meer aan te doen.”

Specificatie Omschrijving
Schrijver Alfred Roth
Titel Jagende naar het wit
Uitgever La Rivière & Voorhoeve
Plaats van uitgave Zwolle
Jaar van uitgave z.j.
Aantal pagina's 160 blz.
Bijzonderheden Gebonden, schutblad verwijderd, in goede staat.
ISBN of EAN n.v.t.
© 2010 - 2021 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel