Museum Hoeksche Waard-Oorlog in de Hoeksche Waard

Artikelnummer: 9789082417609
Vorige Artikel 13 van 31 Volgende
€ 25,00
Voorraad 1 stuk

Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, een uitgave van Museum Hoeksche Waard, is een boek dat elke Hoekschewaarder gelezen moet hebben. 
Voor het eerst wordt de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard eiland-breed beschreven op basis van vijf thema’s: Strijd, Dagelijks leven onder de bezetting, Jodenvervolging, Verzet en Onder water, over de inundatie en de daaruit voortvloeiende evacuatie. In vijf hoofdstukken laten de auteurs Loek Dekker, Gerda den Hartog, Dini Heijden, Dick Snijders en Willy Spaan zien hoe de diep de oorlog ingreep in het leven van de bewoners van de Hoeksche Waard.
Honderden Hoeksche Waarders komen in dit boek aan het woord of worden erin vermeld. Door de schrijvers is gebruikgemaakt van persoonlijke dagboekaantekeningen en andere nog onbekende bronnen. Nieuw is ook de slachtofferlijst met de namen van alle 362 oorlogsslachtoffers in en afkomstig uit de Hoeksche Waard, die van 10 mei 1940 t/m 15 augustus 1945 zijn gevallen. De thematische beschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Hoeksche Waardse context, de nauwkeurige bronvermeldingen en de rond 200 illustraties in kleur en in zwart-wit maken dit 176 pagina’s tellende boek uniek.
Aan het begin en het einde van de oorlog lag de Hoeksche Waard aan het front waar hevig werd gevochten. De bombardementen, beschietingen en luchtgevechten trokken een spoor van verwoesting en veroorzaakten onnoemlijk veel leed. Ook in de ‘rustige jaren’ was de invloed van de bezetting op het dagelijks leven groot. Niets was normaal meer. De Hoeksche Waardse bevolking ontkwam niet aan Jodenvervolging en dwangarbeid. Duizenden inwoners werden van huis, werk en school verdreven toen de helft van de Hoeksche Waard en van Tiengemeten door de Duitsers onder water werd gezet. De vele spectaculaire acties van het verzet, zoals de illegale crossings en de nachtelijke wapendroppings. Onderduik, verraad en liquidatie. Wraakacties van de Duitsers, waardoor dodelijke slachtoffers vielen. Maatregelen in de landbouw; behelpen in de huishouding door schaarste en gebrek; zwarte handel en hongertochten; het komt allemaal aan bod. Evenals de contacten in andere Zuid-Hollandse eilanden en waarden.

Specificatie Omschrijving
Schrijver Loek Dekker, Gerdan den Hartog, Dini Heijden, Dick Snijders en Willy Spaan
Titel Oorlog in de Hoeksche Waard 19401945
Uitgever Museum Hoeksche Waard
Plaats van uitgave Heinenoord
Jaar van uitgave 2015
Aantal pagina's 175 blz.
Bijzonderheden Gebonden, in keurige staat.
ISBN of EAN 9789082417609
© 2010 - 2021 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel