Herinneringen en preken van ds. T. Cabaret


Een recensie

Een boek uit onze collectie dat niet overal te koop is, kreeg een mooie recensie in Oude Paden van september 2021. Het betreft het boek met de herinneringen van ds. T. Cabaret. De recensie van Herinneringen is van de van hand van J.P. Neven, medewerker van het voornoemde blad. Ik laat de tekst hier in zijn geheel volgen. 

Herinneringen van ds. T. Cabaret
Vlak voor zijn heengaan sprak ds. T. Cabaret nog vijf banden in met voorvallen uit zijn jeugd en de periode dat hij student, predikant te ’s Gravenpolder en voorganger in Den Haag was.
De heer P.Chr. Paardenkooper uit Scherpenzeel werkte de ingesproken teksten uit en is de uitgever van Herinneringen.
Ds. Cabaret spreekt over veel bijzonderheden en leidingen van de Heere. Dat begon al in zijn jeugd, maar ook toen hij student van Gereformeerde Gemeente werd. Bij zijn ouders thuis vonden er gezelschappen plaats, als jongen hoorde hij veel van het genadewerk des Heeren. De herinneringen van ds. Cabaret geven ook vooral een mooi tijdsbeeld van een bewogen periode in het kerkelijk leven in Rotterdam, waar het gezelschapsleven bloeide.
Cabaret ging op catechisatie bij ds. G.H. Kersten en had grote achting voor zijn predikant. Hij doet ook verslag van zijn aanneming door het Curatorium. Door het overlijden van ds. Kersten kreeg hij al snel lessen van dr. C. Steenblok, waarbij het al tijdens de eerste les tot een aanvaring kwam. Zij zouden elkaars tegenpolen blijven.
Ds. Cabaret sprak openhartig over heel veel kerkelijke zaken, zo ook over omstandigheden waarin hij terechtkwam nadat hij in ’s Gravenpolder als predikant werd losgemaakt en zijn pastorie moest verlaten. Aan de ene kant nam hij geen blad voor zijn mond over de situatie waarin hij terechtkwam, aan de andere kant vertelt hij over hoe de Heere voor hem zorgde. Hij richtte daar een Gereformeerde Gemeente in hersteld verband op.
Bijzonder dat ds. Cabaret in ’s Gravenhage als voorganger in 1958 bij de Oud Hervormde Gemeente terechtkwam, hij vertelt in zijn herinneringen hoe dat gebeurde. Cabaret preekte in het kerkgebouwtje waar eens ds. J.P. Paauwe voorging. Onder thuislezers worden zijn preken tot vandaag de dag beluisterd. Daarnaast vertelt hij over bijzondere ontmoetingen in Harderwijk.
Ds. Cabaret was een boeiend spreker, wat je dan ook merkt tijdens het lezen van deze herinneringen. Het boekje leest zeer gemakkelijk. Hoe we ook over deze markante prediker denken, de herinneringen zijn het waard om gelezen te worden.

Deze Herinneringen van ds. T. Cabaret zijn te koop in onze webwinkel! Een aanrader!

De herinneringen en prekenboeken van ds. T. Cabaret vindt u onderaan deze pagina. 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws. 

 

Sorteer op
Sorteer op
© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel