Meester Heistek


In het dagelijks leven wordt de schrijver van deze publicatie ook zo genoemd. Niet zo heel lang geleden kwam ik op het internet meester Heistek tegen. Het betrof echter niet mijn persoon. Deze meester kwam uit Gouda en had als voornaam Hendrik. Ver voor de twee wereldoorlogen was hij al onderwijzer. Afkomstig uit Goudswaard, was hij achtereenvolgens werkzaam in Oud-Beijerland, Hazerswoude en Gouda.

Hendrik Heistek

Hendrik Heistek werd in 1867 geboren in 1867 is in 1944 op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn vader en moeder waren Lodewijk Heistek en Adriana van der Bie. De grootvader van Hendrik was Heimen Lodewijks Heijstek, geboren in het land van Heusden en Altena, maar al op jonge leeftijd (rond 1800) met zijn vader naar de Korendijk (Goudswaard) getrokken.

Helemaal nieuw was deze ontdekking niet. Ik heb mijn vader meerdere keren horen vertellen dat hij een oom had die schoolmeester was in Gouda. Maar meer wist ik ook niet. Een zoektocht naar meer informatie kon natuurlijk niet uitblijven. Ik ben onder andere op de site van de Koninklijke Bibliotheek gaan zoeken. Daar vond ik de vermelding van het behalen van zijn onderwijzersakte.

meesterheistek

Vervolgens stuitte ik op het bericht van zijn aanstelling aan de bijzondere school te Oud-Beijerland.

heistek

Verder kwam ik een vermelding tegen van zijn aanstelling als onderwijzer te Hazerswoude.

Heistek-Hazerswoude

Op de foto

Een foto had ik echter nog niet van hem. Bij mijn weten heb ik ook in mijn ouderlijk huis nooit een foto van hem gezien. Dankzij internet, slaagde de speurtocht naar ‘een gezicht’ ook. Op de site van het Groene Hart Archieven vond ik een foto uit 1910. Hendrik is dan onderwijzer in Gouda.

Heistek-Gouda

Dat smaakte naar meer. Verder gezocht op alle mogelijke schrijfvarianten van Heistek. En ja hoor, ik vond meester Heyster.

heistek-foto1.jpg

Maar als ik dan de onderstaande foto bekijk, (uit Taxus: jubileumuitgave Joh. Calvijnschool, 1927-1977) kan het bijna niet missen dat we op voorgaande foto echt met meester Heistek (of Heijstek;Heystek) van doen hebben.heistek-foto2

Meester Heistek ligt begraven op de begraafplaats aan de Vorstmanstraat in Gouda. Het opschrift op zijn graf luidt: 

In Gods Heerlijkheid opgenomen | Rusten hier | Hendrik Heistek |
oud 76 jaar | in leven onderwijzer |a/d Johannes Calvijnschool |
overl 2 maart 1944 | en zijn echtgenoote | Theresia Margaretha |
Maria Heistek = van Bovene | oud 92 jaar | overl 9 febr 1952 

Informatie

Heeft iemand meer informatie heeft over deze 'meester Heistek' van de Calvijnschool (voorheen Vrije Gereformeerde School) te Gouda? Deel dan uw kennis met de auteur van dit artikel: pjheistek@gmail.com 


Update april 2024

Ik had niet gedacht dat dit artikel een vervolg zou krijgen. Maar eind maart 2024 kreeg ik een berichtje van een voor mij onbekende vrouw dat er bij de kringloop in Gouda een herdenkingsbord lag ter herinnering aan het afscheid van meester Heijstek. Deze mevrouw stuurde ook de foto's mee. 

'Zou je dit bord voor me willen kopen?', vroeg ik. Ja, dat wilde ze wel. Maar helaas, toen ze de volgende dag weer bij de kringloop kwam, was het bord weg. En niemand wist aan wie het verkocht was. 

Wat nu? Nu ik eenmaal van het bestaan van het bord wist, wilde ik het graag hebben. Via X een oproep geplaatst en ja hoor, die oproep werd meer dan 200 keer gedeeld.... En daar kwam de gouden tip: Het bord stond op Marktplaats te koop...

Vijfentwintig euro wilde de Marktplaatsmevrouw er voor hebben. Prima! Vervolgens was het een week stil. Ze had een hoger bod gehad... Of ik dat er voor wilde betalen...
Ik schaam me om te zeggen of ik dat gedaan heb. Dus ik doe het maar niet. 

Gevolg is wel dat het bord bij mij aan de muur van mijn boekentoko hangt. Meester Heijstek hangt bij meester Heistek aan de muur. 
|
Mevr. B., hartelijk bedankt voor de tip! Ik ben er blij mee!

Lees ook het verhaal over het Heystek-familieboek

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws. 

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel