Dit boekje moge je aan je grootvader doen denken


Boekenvondsten

“Waar haal je toch al die boeken vandaan?”, vroeg de autoverkoper. “Ja, waar haal jij al die auto’s vandaan….? ’t Is maar net waar je naar kijkt. Toch is het soms wel moeilijk om aan goede boeken te komen. Er moet natuurlijk wel wat ruimte zitten tussen in- en verkoop. Het mooiste is als je zomaar rond mag snuffelen in een oude boerenschuur, een zolder of zelfs in een pastorie.

Ik ben er helaas van overtuigd dat er veel boeken verdwijnen in het oud papier, de vuilcontainer of zelfs de…..brandstapel. Soms worden de meest waardevolle boeken en documenten vernietigd. Regelmatig lees je dat bijv. notulenboeken van kerken gewoonweg verdwenen zijn.

Gelukkig komt er soms weer wat boven water. Zo zijn er de laatste jaren nagelaten preken en oefeningen gevonden van o.a. Smytegelt en Wulfert Floor. Onlangs stond er zelfs in de krant dat er van Calvijn onbekende geschriften gevonden zijn. Zelf ben ik nooit verder gekomen dan een brief van ds. A. van Dijke (van de Gereformeerde Gemeente te Nieuw-Beijerland) en een gedicht van Teunis van Drimmelen (Slikkerveer).

antiek boek

Een boek van opa

Het onbekende maakt het boeken zoeken wel spannend. Ook al vind je dan geen preken en oefeningen, als je in de boeken zelf kijkt, kun je ook van alles tegenkomen. Een kruisje in de rand van de bladzijde, een naam voorin, een wens, een herinnering aan de gever of geefster. Vaak wordt ook de gelegenheid genoemd waarbij het boek overhandigd werd; een bruiloft, een belijdenis enz. Of zoals pas in een boekje van Bunyan. Onbeholpen met pen voorin stond: “Dit boekje moge je aan je grootvader doen denken die dit heeft gelezen toen God hem gegrepen had”…..

Het bewuste kleinkind was helaas niet door het boekje gegrepen…..

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in voor 
onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws. 

© 2010 - 2021 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel