Ds. Talma en de armoede in de Hoeksche Waard


Ds. Talma van Heinenoord

Hoe arm het was, bewijst het volgende stukje van de Christen-Socialist ds. A.S. Talma (1864-1916). Ds. Talma was Hervormd predikant te Heinenoord (1888-1891). Hij schrijft het volgende over de armoede die hij tegen kwam in de Hoeksche Waard:

Ds. A.S Talma"Ik was een paar maanden dominee toen ik een ervaring had, die mij diep schokte. Overal in mijn gemeente was 't gewoonte, dat de menschen groote, ronde brooden bakten. Op een keer, op huisbezoek uit, kom ik bij een vrouw, die bezig was brood te bakken en zag dat zij haar baksel veel smaller toebereidde. Ik vroeg zoo, hoe zij daar zoo toe kwam. En 't antwoord was: och dominee, ik geef den kinderen altijd 's morgens en 's avonds twee boterhammen. 's Zomers heb ik ook het gewone, breede brood. Maar 's winters is er geen geld voor en dan bereid ik het langzamerhand wat smaller - om den kinderen toch maar hunne twee sneden brood te geven.

Voelt ge wat dat is, dat een moeder aan haar kinderen niet genoeg kan geven, dat ze hen bovendien eigenlijk bedriegt? Dat heeft mij ontzettend aangegrepen. Mijn dag was bedorven."

Een held in volle wapenrusting

Zomaar een stukje uit "Een held in volle wapenrusting; A.S. Talma en zijn arbeid" van C. Smeenk en P. van Vliet Jr

Wikipedia meldt nog het volgende over ds. Talma:
'Talma werd op 24-jarige leeftijd werd predikant te Heinenoord (1888-1891), daarna in Vlissingen (1891-1895) en Arnhem. Na zijn politieke loopbaan werd hij opnieuw predikant (Bennebroek, 1914-1916) en veldprediker (1914-1916). Talma overleed in 1916 op 52-jarige leeftijd in het Diaconessenhuis te Haarlem.
Als minister van Landbouw, Nijverheid en Handel, waaronder in die tijd ook sociale wetgeving viel, in het kabinet-Heemskerk (1908-1913) was Talma één van de grondleggers van het stelsel van sociale zekerheid in Nederland.'

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws. 

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel