Een stekkie naar boekliefhebbers bekkie


Duizenden boeken op een virtuele stek

Het begon met de verkoop van twee boekjes via Marktplaats. Nu zijn het er duizenden via Boekenstek.nl. Vroeger verzond hij ze in supermarktdozen, tegenwoordig via mooie postpakketten. „Ik heb eigenlijk nooit een plan gehad.”

Maarten Dijkstra

Stel je koopt een huis en je vindt in de garage twee oude boeken. Wat doe je ermee? Het gros mikt ze waarschijnlijk in de oudpapierbak. Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard niet: hij zette ze op Marktplaats. „Binnen no time waren ze weg”, vertelt de basisschooldocent. „Ik dacht: wacht eens even, ik heb nog wel meer boeken.” Ook die waren zo verkocht.

Pleun-Jan HeistekOp een gegeven moment zag Heistek naar eigen zeggen overal potentieel verkoopbare boeken. „In een Fries restaurant, bijvoorbeeld. De eigenaar had een hele wand vol. Er zaten werken van dominee Lamain en Kersten tussen. Ik stapte op hem af met de vraag wat hij daarmee wilde. Ik kon ze zo meenemen.”

Al snel verkocht de inwoner van Goudswaard er zoveel dat hij naar een ander afzetkanaal op zoek moest. „Marktplaats is een leuke site, maar ik was soms vijf, zes mails verder voordat ik een boek kwijt was.”

De zoektocht resulteerde in de lancering van een eigen site waarop duizenden nieuwe en tweedehands werken tegen een vaste prijs worden aangeboden: Boekenstek.nl. „De term “stek” zit natuurlijk in mijn naam en een ”stek” is ook een plaats waar je je thuis voelt. Of een plek waar je wat kunt vangen.”

Naast een nieuwe, virtuele plek had de meester ook een andere, fysieke plek voor zijn ‘kinderen’ nodig. Zijn garage barstte bijna uit z’n voegen door alle literatuur in zijn binnenste. Klanten die langskwamen, moesten maar in de huiskamer gaan zitten, waar de boeken dan werden uitgestald. „Dat was niet ideaal...”

Sinds 2013 huurt Heistek een ruimte in Nieuw-Beijerland. Ook die staat inmiddels tjokvol. Waar haalt de webwinkelier ze toch allemaal vandaan? „Dat is hetzelfde als een autohandelaar vragen waar die zijn auto’s vandaan haalt. Het gaat gewoon vanzelf. Soms koop ik wat op rommelmarkten, maar vaker krijg ik via via lectuur aangeboden.”

Heistek heeft van alles in de aanbieding: theologie, culinair, streekromans, non-fictie. Natuurlijk heeft de ondernemer wel een voorkeur: oudere, theologische literatuur en stad- en streekhistorie.

Kopers komen voornamelijk uit christelijk Nederland, maar niet altijd. Dat levert soms aardige anekdotes op. Heistek: „Ooit verkocht ik een preek van Hermanus van Reverhorst uit de 18e eeuw, die was gehouden na een grote brand in de plaats Strijen. Ik was benieuwd welke kerkhistorieliefhebber het boek wilde hebben en informeerde daarnaar. Kreeg ik als antwoord: „Ik verzamel gewoon alles wat met de brandweer te maken heeft.”

Hoe lang de docent nog doorgaat, weet hij niet. „Ik heb geen concreet ondernemingsplan, nooit gehad ook. Zo lang ik er energie van krijg, ga ik door. En dat zal nog wel even zo blijven. Ik kijk nu al uit naar zaterdag, als er weer belangstellende boekenliefhebbers langskomen.”

Artikel Boekenstek Nederlands Dagblad
Naschrift

Wat doe je als twee keer kort na elkaar het aanbod krijgt om met een interview in de krant te komen. Met allebei je handen aannemen natuurlijk. Totdat de krant er achter komt... Eén interview (zie foto) mag gepubliceerd worden. Het verschijnt in het Reformatorisch Dagblad  en het Nederlands Dagblad in de serie 'theologische antiquariaten'. Het andere interview, wat zou verschijnen in de serie 'webwinkels' staat hier dus boven. 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws. 

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel