Bernardus Zandyk, een vergeten oudvader
Een boekblok in oude druk
“Heb je hier nog wat aan? Anders gooi ik het weg.” In de stal-vol-boeken stond de gepensioneerde boer met tussen duim en wijsvinger een dik vod. Mijn hart ging iets sneller kloppen. ’t Was een boekblok in oude druk. “Kun je daar iets mee?” Nou ja, wat moet je met een schimmelig, stinkerig, uitgekleed, gedeeltelijk losbladig boek?
Voorzichtig de eerste schutbladzijde omgeslagen en toen werd ik toch wel even stil. In rode letters stond er: “Verklaringe van het Drie-en-Vijftigste Hooftstuk van Jesaias Godtspraken, Nevens eene Verhandeling van de Geneezinge des Melaatschen” De schrijver was de voor mij onbekende Bernhardus Zandyk, “In zyn Wel-Eerw. leven laatst getrouw Leeraar in de Gemeinte van Jezus Christus in ’s Gravenhage.” Adrianus Douci, "Boekverkoper, in 't midden van de Stilsteeg", had het boek in 1745 uitgegeven.
Met het boek onder mijn arm ging ik naar huis. Gezocht in handboek zus en op site zo. In den lande was nóg een exemplaar van het boek bekend, in de “collectie Gunning” van de Utrechtse Universiteit.
Het goud aan de binnenkant
Wat doe je dan met zo’n boek? Verkopen was geen optie. Dit wilde ik zelf houden. Dus een boekbinder gezocht en momenteel prijkt het in de boekenkast. Van de buitenkant keurig, met echte goudletters. Het goud waar het om gaat, zit aan de binnenkant.
Vorig jaar kwam ik in contact met dhr. de Koning van de Gereformeerde Bijbelstichting. Jaarlijks geeft deze stichting een kalender uit met foto’s van kerken. In de beschrijving op de achterkant van deze kalenderbladen is ook plaats ingeruimd voor een korte levensbeschrijving van een predikant die in de kerk van die maand gestaan heeft. Later kreeg ik een mailtje van hem: Op de nieuwe kalender (2011) staat de kerk van Dwingeloo met als predikant Bernhardus Zandyk….
En inderdaad, als een aantal maanden later de GBS-kalender van 2011 binnenvalt kom ik Ds. Bernardus Sandijk weer tegen. De schrijfwijze is iets anders, maar het is dezelfde.
'Hij werd geboren in 1680 en overleden in 1727. Hij was achtereenvolgens predikant te Dwingeloo, Arnhem en 's Gravenhage. Hij schreef een voorwoord in een boek van de meer bekende N.S. van Leeuwaarden, nl. "De bekommerde christen onderrigt en bemoedigt".'
Verder is zijn meest bekende werk het boek in de vorige aflevering. Dat boek verscheen pas na zijn verscheiden.
Maar om kort te gaan. Word lid van de GBS, ze hebben vast nog wel kalenders over...
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe Blogs van Boekenstek? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van al het boekennieuws.