Cabaret, Ds. T.-Herinneringen (nieuw)

Artikel 28 van 154
€ 19,90 (inclusief btw)

Herinneringen van ds. T. Cabaret, die hij tijdens zijn ziekbed op vijf cassettebandjes heeft ingesproken.
Ds. T. Cabaret werd op 28 december 1918 geboren. Hij diende de Gereformeerde Gemeente te 's-Gravenpolder van maart 1954 tot 1956 als predikant, na aan de Theologische School der Gereformeerde Gemeenten zijn opleiding te hebben genoten.
In 's-Gravenpolder werd ds. Cabaret vervolgens predikant van de Gereformeerde Gemeente in Hersteld Verband (1957). Op dertig maart 1958 werd ds. Cabaret voorganger in Den Haag bij de Oud Hervormde Gemeente.
Ds. Cabaret overleed in 1985 op 66-jarige leeftijd. 
De gesproken teksten zijn door P.Chr. Paardenkooper op schrift gesteld.
Teunis Cabaret werd geboren op 28 december 1918 in Rotterdam-Kralingen als zoon van Johan Leonard Cabaret en Johanna Wilhelmina Terlaak. Teun groeide op in een gezin met 9 kinderen. Zijn jeugdherinneringen werden gestempeld door het rijke gezelschapsleven in Rotterdam.
Hij kreeg na zijn schoolperiode werk bij een schildersbaas, na verloop van tijd mocht hij ook zelfstandig op karwei. In de oorlog heeft hij diverse werkzaamheden verricht en was hij ook enige tijd ondergedoken, omdat hij niet in Duitsland tewerkgesteld wilde worden.
Na de oorlog was hij nog enige tijd werkzaam als advertentieacquisiteur en -tekenaar bij het dagblad Trouw. Op 25 februari 1942 was hij in het huwelijk getreden met Catharina Bothof, die eveneens in Rotterdam geboren was. Uit dit huwelijk werden 6 kinderen geboren.
Nadat hij in zijn jeugd al veel bekommernis had gehad aangaande zijn doodstaat voor de Heere, werd hem een weg ontsloten met de tekst: Komt herwaarts tot mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.
In 1947 kreeg hij werkzaamheden met het predikambt door de woorden: Zaai uw zaad in de morgenstond en kort daarop door Paulus’ woord aan Timotheüs: Predik het Woord. Hij woonde toen in Rotterdam-Zuid, waar hij in dat jaar onder ds. De Blois voor het eerst aan de bediening van het Heilig Avondmaal deelnam. Deze predikant was het ook die hem een jaar later stimuleerde om een attest aan te vragen.
Zo kwam hij in 1948 terecht op de Theologische School, waar hij tegelijk met de studenten W. Hage en L. Vogelaar aan de studie mocht beginnen. Toen op 6 september 1948 ds. G.H. Kersten overleed, was dat een enorm verlies voor het geheel van de Gereformeerde Gemeenten. Ook voor Cabaret was het een tegenslag: hij meende dat hij met de Kerstdagen al zou mogen gaan preken, maar de nieuwe hoofddocent dr. C. Steenblok wilde daar niet van weten. De verhouding tussen deze twee was en bleef slecht. Door de droevige omstandigheden van de scheuring in 1953 liep de studie extra vertraging op en zo werd kandidaat Cabaret pas op 8 februari 1954 beroepbaar gesteld. 
Hij nam toen het beroep naar ’s-Gravenpolder aan, waar hij op 30 maart 1954 werd bevestigd door ds. L. Rijksen. Hij deed intrede met de woorden van Paulus (1 Korinthe 2:2): Want ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u, dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd.
Nadat hij twee jaar de gemeente gediend had, werd hij als predikant afgezet, wat zowel voor hem als voor de gemeente een diep ingrijpende geschiedenis was.
Aanvankelijk bleef hij nog voorgaan in ‘s-Gravenpolder. Vanuit de Hervormde Kerk zouden enkele predikanten hem gevraagd hebben of hij legerpredikant wilde worden. Door een vriend werd hij echter in 1957 benaderd met de vraag of hij in een Hervormde kapel te Den Haag in een doordeweekse dienst wilde komen preken. Kort daarna verzocht men hem ook op zondag voor te gaan. Men huurde daarvoor al spoedig het voormalige kerkje van ds. J.P. Paauwe, die op 6 juli 1956 was overleden. Men stichtte een kerk onder de naam Oud-Hervormde Gemeente en daar deed Cabaret op 30 maart 1958 zijn intrede als predikant. Na anderhalf jaar het kerkje van ds. Paauwe gebruikt te hebben kon men het kerkgebouw van de Zevendedagsadventisten huren.
Na enige tijd werd hem gevraagd of hij in Harderwijk wilde voorgaan in een kleine gemeente. Later preekte hij ook regelmatig in Elburg, Nunspeet, Oud-Beijerland en Rotterdam-Hillegersberg. Na een periode van ziekte overleed Teunis Cabaret op 17 juni 1985 op 66-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Harderwijk. Daar werd hij op 21 juni ook begraven op de Algemene begraafplaats in aanwezigheid van enkele familieleden en bekenden.
(Bron: K.W. van Luik-De trouw aan ons voorheen betoond-Het 75-jarig bestaan van de Gereformeerde Gemeente te ’s-Gravenpolder 1924-1999)

 

Schrijver
Ds. T. Cabaret

Titel
Herinneringen

Uitgever
Paardenkooper

Plaats van uitgave
z.p.

Jaar van uitgave
2019

Aantal pagina's
149 blz.

Bijzonderheden
Gebonden, boek is nieuw.

ISBN of EAN
n.v.t.

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel