Brand, Maarten-Kruitdamp (nieuw)

Artikelnummer: 9789087183943
Vorige Artikel 7 van 49 Volgende
€ 14,95 (inclusief 9% btw)

Kruitdamp is een boeiende historische roman van Maarten Brand voor een groter publiek over de Buskruitramp in 1807 bij het Rapenburg in Leiden.
Het is 12 januari 1807, 's-middags kwart over vier. In de Binnenstad van Leiden slaat een schip vol buskruit een enorme krater in de wijk Rapenburg aan de Steenschuur. De ontploffing is tot in verre omtrekt te horen, zelfs tot in den Haag. Bij de ramp vielen 151 doden en ruim 2000 gewonden. Circa 220 woningen werden compleet verwoest of werden onbewoonbaar verklaard. Zelfs in de verste wijken in Leiden waren ramen kapot en werden dakpannen van het dak afgeblazen.
Koning Lodewijk Napoleon was na vijf uur al op de plaats van de ramp; hij bleef hier ruim een dag. Hij wilde Leiden helpen en stelde duizenden soldaten aan om Leiden op te bouwen. Deze soldaten waren eigenlijk bedoeld om te waken op het strand voor een Engelse invasie. Uit zijn privévermogen stelde de koning 30.000 gulden beschikbaar voor het door hem opgerichte rampenfonds, een aanzienlijk bedrag voor die tijd. Leiden werd hierbij ook vrijgesteld van belasting voor de komende tien jaar (t/m 1817). Hij gaf bakkers van Delft opdracht broden voor de getroffen inwoners van Leiden te bakken, en stuurde zijn hofchirurg naar Leiden. Ook liet hij Paleis Huis ten Bosch tot een noodhospitaal maken. Zijn naam: Lodewijk de Goede had hij hier aan te danken. Een nationale collecte bracht bijna 2 miljoen gulden op. Aan het Steenschuur is nog een gedenkteken te vinden aan koning Lodewijk. Door de ontploffing was de in de straat gelegen katholieke schuilkerk deels verwoest. De kerk is in opdracht van koning Lodewijk hersteld en gewijd aan Lodewijks schutspatroon, Lodewijk de Heilige.
Hugo van Meerten, Substituut -schout van Leiden, probeert uit alle macht de tragedie te beheersen, te beginnen bij zichzelf. Hij komt er al heel snel achter dat zijn zoontje Herman Willem op school was, in die wijk Rapenburg. De vraag wie dit gedaan heeft, lijkt in de weken die volgen niet te beantwoorden. Of toch wel?
Onze vaderlandse geschiedenis kent enkele grote buskruitrampen, waaronder die in Delft en Leiden. De jongste vuurwerkramp vond plaats in Enschede, in het jaar 2000. Deze roman kleurt de gebeurtenissen rondom de ramp in Leiden op overtuigende wijze in.
Maarten Brand werkt in het basisonderwijs. In 2010 begon hij met het schrijven van korte verhalen en boeken. Diverse titels zijn inmiddels van hem verschenen.

Specificatie Omschrijving
Schrijver Maarten Brand
Titel Kruitdamp
Uitgever De Banier
Plaats van uitgave Apeldoorn
Jaar van uitgave 2020
Aantal pagina's 256 blz.
Bijzonderheden Paperback, boek is nieuw.
ISBN of EAN 9789087183943
© 2010 - 2020 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel