Golverdingen, ds. M.-Avonden met Teellinck

Artikelnummer: 9789033108556
Artikel 300 van 947
€ 8,00
Voorraad 1 stuk

In Avonden met Teellinck bespreekt ds. M. Golverdingen actuele thema's uit het werk van Willem Teellinck (1579-1629), de vader van de Nadere Reformatie.
Voortdurend toetste Teellinck de ontwikkelingen van zijn tijd aan de Schrift en riep hij in woord en geschrift op tot de 'de gewenste reformatie' van het persoonlijke leven en alle levensverbanden.
Toch is er met name over zijn gedachtenwereld niet veel geschreven. In deze leemte wordt voorzien door deze studie. De schrijver plaatst daarin de thema's van een populair volksboek van Teellinck tegen de achtergrond van zijn omvangrijke werk en zijn tijd.
Na een levensbeschrijving van deze oudvader volgt een bespreking van onder meer de geestelijke zogrgeloosheid, de bekering, de betekenis van de doop, belijdenis en avondmaal, het huwelijk, de menselijke verantwoordelijkheid, de gezinsopvoeding, de christelijke matigheid en samenhang van geloof en leven.
De vragen naar de verhouding tussen Calvijn en Teellinck en de ontwikkeling van de belijdenis- en avondmaalspraktijk in Nederland krijgen daarnaast nadrukkelijk aandacht. De schrijver trekt telkens in een afzonderlijke paragraaf de lijnen door naar onze tijd. Daarmede is zijn boek tegelijkertijd een krachtig pleidooi voor vooruitgaande reformatie vandaag.
Door de heldere stijl is deze studie, die vele nieuwe gegevens biedt, gemakkelijk toegankelijk voor elk bealngstellend gemeentelid. De citaten van Teellinck zijn met zorg in hedendaags Nederlands weergegeven. Tegelijkertijd wijzen noten de lezer met een uitgesproken kerkhistorische interesse de weg naar bronnen, details en literatuur. Tal van illustraties verlevendigen het beeld van Teellinck en de samenleving van de vroege zeventiende eeuw.

Schrijver
Ds. M. Golverdingen

Titel
Avonden met Teellinck-Actuele thema's uit zijn werk

Uitgever
Den Hertog

Plaats van uitgave
Houten

Jaar van uitgave
1993 (tweede druk)

Aantal pagina's
328 blz.

Bijzonderheden
Gebonden, rug iets verschoten, in goede staat.

ISBN of EAN
9789033108556

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel