Multatuli-Max Havelaar

Artikel 199 van 443
€ 5,00
Voorraad 1 stuk

Eduard Douwes Dekker (1820-1887) was een Nederlandse schrijver en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli.
Op 4 januari 1856 werd Eduard Douwes Dekker benoemd tot assistent-resident van Lebak. Precies drie maanden later volgde zijn ontslag. De kwestie-Lebak was geboren. In 1859 zou Douwes Dekker op een Brusselse zolderkamer, in nauwelijks een maand tijd, over deze affaire de roman Max Havelaar schrijven. Dit onder het pseudoniem Multatuli verschenen werk bleek een genadeloze afrekening te zijn met zijn superieuren, en schetste bovendien een weinig verheffend beeld van de Nederlandse bemoeienis met het rijk van Insulinde.
De titelheld van Max Havelaar is een bevlogen man, een idealist die voortdurend in conflict komt met zijn omgeving. Als Indisch ambtenaar doet hij een aanval op het koloniale systeem, eenmaal terug in Nederland zoekt hij de confrontatie met de profiteurs van dat systeem, belichaamd in de koffiemakelaar Droogstoppel.
Deze uitgave is naar het authentieke handschrift uitgegeven en ingeleid door dr. G. Stuiveling. 

Schrijver
Multatuli

Titel
Max Havelaar

Uitgever
G.A. van Oorschot

Plaats van uitgave
Amsterdam

Jaar van uitgave
1974

Aantal pagina's
241 blz.

Bijzonderheden
Paperback, paar kleine gebruikerssporen, o.a. wat roestplekjes op bladsnede, naam voorin.

ISBN of EAN
9010020975

© 2010 - 2024 Boekenstek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel